HomeCulturaExpoziția "Un...

Expoziția “UniVersuri carcerale”

Complexul Muzeal Național Neamț anunță vernisajul expoziției „UniVersuri carcerale. Poezia închisorilor comuniste” care va avea loc vineri, 18 octombrie 2024, ora 11.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.

Expoziția, coordonată de Ioana Ursu, specialist al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și curatoriată de Anca Sas, pune în lumină, prin cercetarea istorică și artă, o selecție impresionantă de poezii create în spațiul opresiv al închisorilor comuniste.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în contextul desfășurării la Alba Iulia a celei de-a X-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie.

Poezia carcerală, o poezie cu caracter politic, anticomunist, antibolșevic, este și o poezie religioasă sau poezie – rugăciune. „Grupate tematic, poeziile expuse sunt mărturie a unui imens patrimoniu de suferință; versurile descriu un univers al constrângerilor fizice în care gândul liber și spiritul triumfă prin creațiile minții”. „Vrem să oferim vizitatorilor o ocazie rară de a vedea, citi și simți mărturiile poeților care au trăit și creat în condițiile dure ale închisorilor comuniste”. (Ioana Ursu)

Vernisajul va avea loc în prezența coordonatorului proiectului expozițional, doamna Ioana Ursu, și a elevilor Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț coordonați de doamna prof. dr. Daniela Mătăsaru-Ionescu.

Sunteți invitați să descoperiți „uniVersurile carcerale”, „poeziile în cătușe” ale celor care au suferit pentru nerenunțarea la propriile credințe si judecăți, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în perioada 18 octombrie 2024-18 ianuarie 2025.

MAI MULTE ȘTIRI

Povestiri populare în trei variante: Adevăr şi legendă despre Piatra Teiului

Stânca pe care oricine trece prin marea intersecție de la Piatra Teiului, care leagă drumurile care duc spre Târgu Neam...

Omagiu adus memoriei scriitorului Alecu Russo

Alecu Russo s-a născut în ziua de 17 martie 1819, la Străşeni/Prodăneşti, judeţul Lăpuşna. În copilărie şi adolescenţă ...

Credinţe şi legende populare: Moş Alexe, purtător al cheilor anului

El este o reprezentare mitică sezonieră, patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi şi sub scoarţa ...
spot_img

INTERVIURI

LIVE