Pe 21 noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Ovidenia (sau Vovidenia), asta după ce în seara precedentă, cimitirele vor fi fost luminate de lumânările date de pomană de creştini, pentru a lumina calea morţilor.
Sărbătoarea de astăzi e dedicată Intrării în Biserică a Maicii Domnului, fiind cunoscută în lumea satului românesc drept Vovidenia, Văvedenia, Obrejenia, Obedenia sau Ovidenia. Termenul provine de la rusescul „văvedenie” (intrare).
„În această zi s-a vedit lumea pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagoveştenie. De aici provine credinţa că această sărbătoare se ţine pentru ochii ce văd, «pentru vederi»”, aflăm din scrierile lui Tudor Pamfile.
Se spune că noaptea ce precede Ovidenia este una aparte: cerurile se deschid, noaptea se petrece cu lumină, cu foc aprins, animalele grăiesc pe înţelesul oamenilor, iar comorile ascunse se lasă descoperite de cei care au ochi să vadă aceste minuni, fiindcă ard cu flacără albastră. „Frumuseţile cerului sunt văzute numai de cei buni la Dumnezeu, cum ar fi ciobanii care nu au văzut la ochi femeie.” (Tudor Pamfile).
Etnologul ieşean Marcel Lutic ne spune că „gospodinele aşteptau noaptea de Ovidenie mai ales pentru a da de pomană lumina de veci, o lumânare masivă, cât un stat de om sau cât uşa casei, despre care se credea că nu se va stinge nicicând pe lumea cealaltă.”
Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț