Fiindcă Moș Nicolae a colindat în aseară pe la fiecare dintre noi, vă propun un scurt studiu aplicat celebrului tablou al și mai celebrului pictor flamand Vincent van Gogh, „Ghetele“.
O avem drept ghid pe Claudia Marcu* (care nu numai că locuiește în capitala batavă, dar caută zi de zi, prin activitățile sale, să îi și descopere trecutul și capodoperele):
„Ce semnificație poate avea o pereche de ghete pictate pe o pânză? În catalogul muzeului Van Gogh din Amsterdam se menționează că pictorul a cumpărat ghetele de la o piață de vechituri. Erau curate și lustruite, a povestit un cunoscut de-al lui Vincent. Numai după ce le-a purtat și a trecut cu ele prin noroi, ele au devenit interesante pentru artistul Van Gogh.
Să însemne oare aceste ghete mai mult decât o simplă pereche de încălțări? Într-un studiu din 1950 – ORIGINEA OPEREI DE ARTĂ – Martin Heidegger vede în deschizătura neagră pasul greu al celui care muncește câmpul, pe pielea din care sunt confecționate ghetele vede acumulată umezeala pământului, sub tălpi singurătatea câmpului, aude cum în interior vibrează strigătul tăcut al pământului.”
(„Din deschiderea întunecată a interiorului lor lăbărţat se desprinde truda paşilor munciţi. În soliditatea greoaie, dar nu lipsită de nobleţe a încălţărilor s-a acumulat încrâncenarea mersului domol prin brazdele departe întinse şi mereu aceleaşi ale câmpului, peste care bate, aprig, vântul. Pielea încălţărilor este pătrunsă de umezeală şi mustul pământului. Sub tălpi se strânge solitudinea drumului de câmp în asfinţit. Din încălţări răzbate chemarea tăcută a pământului, calmul cu care acesta îşi dăruieşte grâul copt şi chipul misterios în care el ni se refuză când, iarna, câmpul se întinde în pustiul nedesţelenirii sale. Din aceste încălţări se desprinde grija mută pentru pâinea de toate zilele, bucuria tăcută de a fi răzbit din nou nevoinţa, uimirea în faţa miracolului naşterii şi zbaterea sub ameninţarea morţii.” – Martin Heidegger)
* Claudia Marcu este contributor Radio România. Realizează, săptămânal, rubrica „Ilustrată din Amsterdam”, pentru Radio România Cultural (difuzată în fiecare zi de luni în cadrul emisiunii „Orașul vorbește” realizată de Daria Ghiu, producător, Gabriela Mitan Dulgheru).
Călător cultural, Valentin ANDREI
