HomeNationalIRCC și Credi...

IRCC și Creditele Consumatorilor

Din 2 mai 2019, Ordonanța de Urgență 19/2019 a înlocuit ROBOR 3 luni cu Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) pentru toate creditele noi cu dobândă variabilă. IRCC, calculat trimestrial (cu valori publicate pe 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie, sau în prima zi lucrătoare următoare dacă data calendaristică este zi nelucrătoare), a devenit astfel indicele de referință pentru dobânzile variabile ale creditelor de consum.

Modificare la 3 luni

Banca Națională a României (BNR) actualizează Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) trimestrial, la finalul fiecărui trimestru. Noua valoare, calculată ca medie aritmetică a valorilor zilnice ale IRCC din trimestrul precedent, este publicată în ultima zi lucrătoare a trimestrului respectiv și se aplică începând cu trimestrul următor. De exemplu, valoarea IRCC aplicabilă din 1 ianuarie 2025 va fi cea calculată pentru trimestrul III 2024 (iulie-septembrie) și anunțată de BNR pe 31 decembrie 2024.

La 31 decembrie se modifică IRCC

Banca Națională a României va publica pe 31 decembrie 2024 valoarea IRCC pentru trimestrul III (iulie-septembrie), care va fi de 5,66%. Această valoare, calculată pe baza unei medii zilnice între 6,04% (maxim, 1 iulie) și 5,41% (minim, 12 septembrie), va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, determinând o scădere a ratelor creditelor indexate la IRCC (față de valoarea actuală de 5,99%, aferentă trimestrului II 2024).

IRCC și influența asupra ratelor

Ratele creditelor cu dobândă variabilă sunt influențate de IRCC, care, împreună cu marja fixă a băncii, determină dobânda totală. Marja băncii rămâne constantă pe durata creditului, în timp ce variațiile IRCC afectează suma lunară plătită, crescând-o sau diminuând-o.
Începând cu 1 ianuarie 2025, scăderea IRCC de la 5,99% la 5,66% va duce la reducerea ratelor de dobândă indexate la acest indice. Modificarea nu afectează însă ratele de dobândă legate de ROBOR 3 luni.

Cum se calculează IRCC

Indicele zilnic reflectă rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele interbancare, ponderarea fiind dată de volumul tranzacțiilor. Indicele trimestrial este media aritmetică a indicilor zilnici din trimestrul respectiv.

Evoluția IRCC de când a fost lansat

Indicele de referință al costului creditelor (IRCC) a debutat în Q4 2018 cu o valoare de 2,36%, menținându-se relativ stabil aproape doi ani. În 2020 a început o tendință descendentă, atingând minimul istoric de 1,08% în 2021. Ulterior, IRCC a crescut semnificativ, ajungând la 5,98% la sfârșitul anului 2022. Din 2024, indicele a oscilat ușor între 5,86% și 5,98%, atingând 5,99% în trimestrul al doilea. Începând cu 1 ianuarie 2025, se aplică valoarea din trimestrul al treilea al anului 2024, respectiv 5,66%.

MAI MULTE ȘTIRI

Povestiri populare în trei variante: Adevăr şi legendă despre Piatra Teiului

Stânca pe care oricine trece prin marea intersecție de la Piatra Teiului, care leagă drumurile care duc spre Târgu Neam...

Omagiu adus memoriei scriitorului Alecu Russo

Alecu Russo s-a născut în ziua de 17 martie 1819, la Străşeni/Prodăneşti, judeţul Lăpuşna. În copilărie şi adolescenţă ...

Credinţe şi legende populare: Moş Alexe, purtător al cheilor anului

El este o reprezentare mitică sezonieră, patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi şi sub scoarţa ...
spot_img

INTERVIURI

LIVE