Anotimpuri
În anul 2014, la Editura Capriccio din Piatra-Neamţ apărea volumul Mariei Trofin, intitulat „Anotimpuri”.
„Maria Trofin ne prezintă «anotimpurile» sentimentelor şi trăirilor sale. Anotimpuri pe care le traversăm fiecare. Doar că unii au curajul şi alţii nu să le transpună în limbajul literar: proză sau poezie. Cred că nu are nici o importanţă vârsta autoarei. Anotimpurile nu au vârstă. (…) Maria Trofin nu este un scriitor. Nici poet, nici prozator. Este un «anotimp». Viaţa oamenilor, obişnuiţi sau geniali, tineri sau bătrâni, frumoşi sau îndrăgostiţi se măsoară nu în ani ci în «anotimpuri». Iarna cântăm colinda «O brad frumos» în speranţa că Moş Crăciun ne va încălzi cu un an mai bun. Primăvara vin rândunelele, mugurii stau să dea în floare şi vinul fierbe, precum dragostea, din nou. Vara ne jalonăm existenţa de bucuriile vacanţelor şi iubirilor secrete. Toamna tragem linie şi ne socotim averea de plăceri, sentimente şi trăiri. (…) Maria Trofin, ca multe alte mii de români, născuţi poeţi, este un «anotimp». Cu căldura, lumina, savoarea, memoria şi semnificaţia lui. Şi fiecare ne aducem aminte de un anotimp. Vara în care ne-am îndrăgostit, iarna când ne-am căsătorit, toamna primului copil… De aceea vă spun, cartea Măriei Trofin e un anotimp şi nicidecum, în primul rând, un obiect de istorie literară.” Sunt ideile aşternute pe hârtie, în Prefaţa cărţii, de către editor, profesorul Constantin Horia AIupului-Rus
***
Maria Trofin
Născută la Ghindăoani (Neamţ), a urmat Liceul „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ, iar apoi a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Petre Andrei”, Iaşi. A obţinut Masteratul în Administraţie publică la A. S. E. Bucureşti. Căsătorită, are doi copii cu care se mândreşte: Ioan Alexandru, poliţist în S. U. A. şi Mihai Florentin, absolvent al Universităţii de Arte din Bucureşti.
Maria Trofin a publicat în revista „Familia” (2011), revista diasporei din Tel Aviv. Creaţii ale sale au fost publicate în volumul Concursului Naţional de creaţie literară „Ion Creangă”, ediţia a XV-a, 2013.
Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

