HomeCulturaCartea zilei:...

Cartea zilei: „Gavriil Galinescu – Cântece populare din Moldova”

Evenimentul cultural al începutului de an 2020, Ziua culturii naţionale, aducea o nouă și valoroasă carte în atenția publicului nemețean lucrarea alcătuită, îngrijită şi prefaţată de prof. univ. dr. Vasile Vasile, „Gavriil Galinescu – Cântece populare din Moldova”, apărută la editura „Nona” a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Motivaţia autorului este cuprinsă în Studiul introductiv: „În condițiile în care Colecția Națională de Folclor, inițiată de Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române «Constantin Brăiloiu», nu a reușit să valorifice vechile colecții datorate unor inimoși intelectuali din perioada precomunistă și a lăsat în atribuțiile forurilor culturale locale valorificarea unor asemenea prețioase documente, Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» își îndeplinește una dintre obligațiile de bază din acest domeniu.

Publicarea antologiei de folclor realizată de Gavriil Galinescu, un eminent fiu al Văii Bistriței, susține afirmația. Asemenea forurilor culturale sucevene (care au început activitatea de restituire a bogatei colecții a lui Alexandru Voievidca și a monumentalei monografii închinate de către Leca Morariu lui Iraclie și Ciprian Porumbescu), celor bistrițene (care au făcut eforturi pentru restituirea colecției lui Ilarion Cocișiu, colecții valoroase, contemporane cu cea a lui Galinescu), celor din Caracal (care și-au asumat răspunderea tipăririi monografiei unuia dintre eminenții fii ai Romanaților), forurile culturale nemțene au răspuns inițiativei de a pune în circulație o antologie de folclor reprezentativă vetrei de folclor locale, realizată în prima parte a secolului trecut.”

Lucrarea, bogată în material muzical, grupat şi sistematizat tematic, cuprinde cântece de leagăn, cântece din folclorul copiilor, colinde, cântări din repertoriul nupţial, funebru, păstoresc, de şezătoare, doine, balade, melodii instrumentale de joc.

Lucrarea apărută la editura „Nona”, cu importantul aport al tehnoredactorului muzical Florin Podariu, se adresează atât publicului specializat – profesori de muzică, dirijori de cor, preoţi, interpreţi ai folclorului nemţean –, dar şi celui larg sau mai puţin iniţiat, care vor să aspire la cunoaştere muzicală – elevi, seminarişti, membri ai unor grupări corale semiprofesioniste.

Scurtă biografie a profesorului Vasile Vasile

Muzicologul Vasile Vasile, cel care a alcătuit, îngrijit şi prefaţată cartea „Gavriil Galinescu – Cântece Populare din Moldova”, este descendent al plaiurilor nemţene, aici văzând lumina zilei, dar şi lumina cărţii (ca elev al Seminarului teologic de la Mănăstirea Neamţ). Cunoaşte bine viaţa culturală a vetrei nemţene, funcţionând aici în domeniul învăţământului peste treizeci de ani, vreme în care a investigat trecutul cultural al Moldovei. După îndelungate cercetări în teren, soldate cu depistarea unei valoroase colecţii de folclor de pe Valea Bistriţei, scrie o lucrare de doctorat la Academia Naţioanlă de Muzică din Cluj-Napoca în care îşi propune conturarea personalităţii lui Gavriil Galinescu. Această colecţie face obiectul volumul care urmează a fi lansat în zilele de 15 şi 16 ianuarie 2020, la Bicaz, Târgu Neamţ şi Piatra-Neamţ, volum care scoate la iveală valori spirituale inestimabile, necesare tuturor celor dornici să cunoască tradiţiile locului.

Valentin ANDREI

MAI MULTE ȘTIRI

Credinţe şi legende populare: Moş Alexe, purtător al cheilor anului

El este o reprezentare mitică sezonieră, patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi şi sub scoarţa ...

Meşteşuguri ale românilor de odinioară: Plutăritul. Modul de legare a plutelor

Tehnica de legare a plutelor de diverse categorii prezintă un deosebit interes pentru cunoaşterea aspectelor etnografic...

Dragostea durează 8 ani (TEATRU)

Duminică, 16 martie, de la ora 19:00, sunteți invitați la piesa de teatru “Dragostea durează 8 ani”, care va fi jucată ...
spot_img

INTERVIURI

LIVE