HomeCulturaFiguri marcan...

Figuri marcante ale învățământului nemțean: Grigore Capșa

Grigore Capşa s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1885, la Cândeşti, județul Neamţ. Viitorul profesor de matematică a urmat cursurile Liceului „Roman-Vodă” din Roman şi ale Liceului „Petru Rareş”, din Piatra-Neamţ, apoi Facultatea de Ştiinţe, Secţia Matematică, la Universitatea din Iaşi (1910).

Licenţiat în drept (1914) a fost profesor la mai multe şcoli din ţară: Târgu Jiu, Roman, Craiova, Caracal. La Piatra-Neamţ, va fi director și profesor la Liceul „Petru-Rareş” şi la Şcoala Normală de Băieţi „Gheorghe Asachi”. Deşi se pensionează în 1945, profesorul Grigore Capșa va continua să predea, cu mici perioade de întreruperi, până în 1964.

Spre sfârșitul vieții a scris pagini întregi de memorii, pe care nu le-a publicat niciodată. Totuși, grație foștilor colaboratori sau elevi, o parte a lor au fost aduse în atenția publicului prin diverse biografii sau lucrări științifice.

Conform colegilor de la Complexul Național Muzeal Neamț, „Grigore Capşa reuşeşte să creioneze portrete ale exemplarilor dascăli nemţeni din primele decenii ale secolului XX, remarcabile fiind, din punctul nostru de vedere, cele ale profesorilor Calistrat Hogaş, Mihail Stamatin, Panaite Crivăţ, Vasile Ghiţescu. De asemenea, amănuntele referitoare la istoricul Şcolii Normale «Gh. Asachi» şi al Liceului «Petru Rareş», multe inedite, completează baza de informaţii deţinută până în acest moment.

Amintirile lui Grigore Capșa constituie și o frescă a comunității locale din prima jumătate a secolului trecut, profesia sa aducându-l în preajma „oamenilor de seamă” din județul Neamț: Lucia Bogdan (fiica marelui om de stat Mihail Kogălniceanu), Nicu Ioaniu, Leon Mrejeriu, dr. I. E. Costinescu, Carol Zani.

Nu în ultimul rând, prezentarea realităţilor cotidiene proprii primului război mondial, a refugiului din perioada celei de-a doua conflagraţii mondiale conferă lucrării valoare documentară. Nu trebuie omis faptul că activitatea sa profesională l-a pus în contact și cu

personalităţi marcante ale vieţii culturale şi politice româneşti: C. C. Arion, dr. C. Angelescu, N. Iorga, Petre Andrei, Constantin Rădulescu Motru.”

Profesorul Grigore Capșa a scris și diverse articole în revistele de specialitate. A avut contribuţii la dezvoltarea „teoriei curbelor”. Autor al lucrării „Surmenajul şcolar” (1939). A trecut în neființă în anul 1971, la Piatra-Neamț.

Valentin ANDREI
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

Surse de documentare:
Constantin Tomșa – „Personalități ale culturii din județul Neamț”
(Editurile Crigarux și Cetatea Doamne, Piatra-Neamț, 2014)
și Fondul documentar „Grigore Capșa”, colecția de istorie modernă și
contemporană a Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț

MAI MULTE ȘTIRI

Credinţe şi legende populare: Moş Alexe, purtător al cheilor anului

El este o reprezentare mitică sezonieră, patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi şi sub scoarţa ...

Meşteşuguri ale românilor de odinioară: Plutăritul. Modul de legare a plutelor

Tehnica de legare a plutelor de diverse categorii prezintă un deosebit interes pentru cunoaşterea aspectelor etnografic...

Dragostea durează 8 ani (TEATRU)

Duminică, 16 martie, de la ora 19:00, sunteți invitați la piesa de teatru “Dragostea durează 8 ani”, care va fi jucată ...
spot_img

INTERVIURI

LIVE