HomeCulturaOmagiu adus m...

Omagiu adus memoriei profesorului Leon Mrejeru

Leon Mrejeriu s-a născut în ziua de 10 februarie a anului 1879, la Cotârgaşi, comuna Broşteni, judeţul Neamţ. Cunoscut ca institutor, autor de manuale şcolare, folclorist, Leon Mrejeru a absolvit Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi (1899). A predat la Crucea, Broşteni, Mănăstirea Bistriţa, Zorleni, Poiana Teiului, Târgu Neamţ, Piatra-Neamţ.

A acvtivat ca revizor şcolar (1908-1912), pe vremea când s-au clădit peste 100 de şcoli, s-a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, un liceu de fete, s-a adăugat un etaj la clădiurea Liceului „Petru Rareş”.

De asemenea, a fost  animator cultural în Basarabia, inspector pentru Ardeal şi Bucovina, membru în Consiliul General de Instrucţie, deputat, prefect al Judeţului Neamţ, precum şi unul dintre iniţiatorii revistei de folclor „Ion Creangă”.

Leon Mrejeru mai este cunoscut şi ca fondator al Băncii Corpului Didactic, precum şi drept primul preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ (1912).

A scris „O călătorie în Transilvania”, „Carte pentru tineretul de la sate”, „Şezătoare ţărănească”, „Mănăstirea Bistriţa”; „Din Basarabia”, „Înlănţuirea vremurilor”. A trecut în eternitate pe 14 octombrie 1945, la Mizil, Prahova.

Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț
(Sursă de documentare:
Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”)

MAI MULTE ȘTIRI

Lupii lui Calancea (CONCERT)

Sâmbătă, 15 martie, de la ora 19:00, sunteți invitați la un super concert susținut de Lupii lui Calancea, care vor fi p...

Cartea zilei de la „Nona”: Dumitru Radu Popescu – „Ivan Turbincă şi iapa troiană”

Proiect derulat începând din anul 2017 de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Premiul Naţional pen...

Meșteșuguri ale românilor de odinioară – Plutăritul. condiţiile grele ale plutăritului

Continuăm astăzi periplul prin mirifica (pentru noi, cei din mileniul trei) lume a plutăritului, meșteșug dispărut de c...
spot_img

INTERVIURI

LIVE