Editura „Nona” a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ venea în 2021 cu o nouă propunere de lectură, de data aceasta adresându-se publicului cititor foarte tânăr. Datorită unui proiect mai vechi al actriţei Maria Hibovski, coordonatoarea clasei de actorie din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, la Editura „Nona” a ieşit pe piaţa cărţii un nou „Caiet de dramaturgie”.
Cursanţii de la actorie au fost încurajaţi de profesoara lor ca pe lângă jocul actoricesc să şi scrie. Dintr-o joacă luată în serios, în care imaginaţia fiecărui copil a fost pusă în mişcare, au reieşit douăzeci şi unu de texte dramatice semnate de: Ivona Roşu, Luca Gall, Maria Teodora Sandu, Darius Ştefan Dobrea, Rareş Munteanu, Robert Alexandru Mirică, Victor Mihai Vădeanu, Adelina Berariu, Sara Maria Brehuţă, Alexandra Lorena Chiriţescu, Tudor Fecic, Ioana Grigoraş, Mara Ocneanu, Matei Ocneanu, Matei Nicolae Spiridon, Ilinca Şerban, Catrinel Elena Şuba, Ştefana Cătălina Tărniceru, Constantin Teodorescu (cu două texte) şi Ema Alexandra Todiraş.
Cartea este la ediţia a doua, una revizuită şi adăugită. Această nouă apariţie de la Editura „Nona” beneficiază de ilustraţii grafice pentru fiecare piesă scrisă de copii, ilustraţii semnate de artistul plastic Radu Macavei, coordonatorul claselor de pictură şi grafică ale Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ.
În plus, la finalul cărţii este ataşat un compact-disc care conţine înregistrarea audio a şapte texte prezente în „Caietul de dramaturgie”. Aceste înregistrări au fost făcute în timpul actualei pandemii de către actriţa Maria Hibovski şi au putut fi ascultate în premieră pe platforma de Facebook a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
***
LA MULŢI ANI, MARIA!
Astăzi e ziua Mariei. Maria Hibovski, cea care pune tot sufletul în tot ceea ce înseamnă teatru. Se mândreşte că a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, secţia Teatru de păpuşi şi marionete.
Plină de talent, are o personalitate complexă. A interpretat roluri începând cu spectacolele de teatru de păpuşi desfăşurate în anii ’90, alături de Ghiţă Hibovski, prin tot judeţul – aducând aminte de străvechea căruţă itinerantă a artiştilor! -, trecând prin spectacolele anilor 2000, realizate în regie proprie de Teatrul „T@ndem”, ajungând la spectacolele din prezent de pe scena Teatrului Tineretului (are un rol savuros în „Dar, ce-aţi crezut?”, iar altul de substanță în „Război și pace”, printre multe alte roluri).
Însă, poate cele mai importante realizări personale ale Mariei sunt cele izbutite în cadrul orelor de actorie de la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ. De douăzeci de ani (este unul dintre cei mai longevivi profesori ai Şcolii!) pregăteşte tinere talente pentru a păşi pe scenele profesioniste.
Astăzi, după două decenii de activitate, se mândreşte cu o serie de nume de actori profesionişti care i-au trecut prin “mână”: Cătălina Eşanu (acum actriţă la Teatrul Tineretului), Roxana Iftimie (a terminat U.N.A.T.C. Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul „Bacovia” Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria evoluând în spectacolul „Sperietoarea”), Roxana Rotilă (a absolvit la University of Essex, Marea Britanie), Sabina Mitrea – la „Hyperion” Bucureşti, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconiţa, toate trei la U.N.A.T.C. Bucureşti, Dan Baltag (acum actor la Teatrul de Comedie Bucureşti), Dan Pughineanu (în prezent la Teatrul „Excelsior” Bucureşti, câştigător al Marelui Premiu “„Ştefan Iordache” la Gala Tânărului Actor – HOP, ediţia 2018), Cristiana Luca şi Alexandru Ionuţ Scurtu.
Şi povestea continuă. Mai presus de profesie, Maria se dovedeşte a fi un OM de caracter, o persoană pe care oricine ar vrea să o aibă în preajmă
Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

