HomeCulturaO comoară edi...

O comoară editorială: „Mănăstirea «Regina Maria» din Poiana Crivaia”

Afirmaţia nu e deplasată, întrucât lucrarea „Mănăstirea «Regina Maria» din Poiana Crivaia”, scrisă de Ion Giurcă şi Mihaela Cristina Verzea, prezintă o istorie aparte, prezentată în condiții grafice excelente.

Cartea aduce în atenţie un proiect propus de istoricul Nicolae Iorga, anume construirea la Bicaz a unui lăcaş sfânt care să fie ridicat în onoarea şi memoria Reginei Maria: „Doamnei suferinţelor Marelui Război i se cuvine un semn trainic al recunoştinţei noastre.

M-am gândit deci, ca în legătură cu Comisia Monumentelor Istorice şi cu învoiala guvernului, să se ridice la Bicaz, unde s-a retras Ea în zilele cele mai grele ale Ei, o mănăstire care s-ar chmea a «Maicii  Domnului tuturor mângâierilor». Clădirea pentru care ar fi numai daruri de material şi de muncă, şi nimic cumpărat, ar fi simplă, dar deosebit de frumoasă.”

Locul ales chiar de Iorga (personalitate care s-a implicat mult în a face demersuri pe la mai toate autorităţile publice,  pornind de la Rege şi ajungând la cele locale) a fost Poiana Crivaia, „unde Regina a pus temelie unui castel pe care şi l-ar fi dorit acolo”.

De aici pleacă povestea unui vis care nu s-a mai împlinit. Cel puţin până astăzi.

Sunt puse în paralel destinul unui personaj real – Regina Maria – cu al unuia neîmplinit – Mănăstirea. Sunt inserate în paginile acestei frumoase cărţi şi imagini document cu personaje ale epocii, schiţe şi planuri tehnice ale plănuitei zidiri, imagini document aflate în colecţiile Arhivelor Naţionale, ale Muzeul Naţional de Istorie, ale Complexului Muzeal judeţean Neamţ. Nu puteau lipsi fotografii marca inconfundabilă a lui Adolph Chevallier.

Într-un articol – „Carte de recitire” – încredințat revistei „Coolt Neamț”, părintele Constantin Necula mărturisea că „pentru copii și maturi deopotrivă e un bun manual de istorie locală. O provocare să redescopere orizontul unei așteptări monarhice care se voia împlinită într-o vocație monahală. Un palat de Duh pe plaiurile de Har ale Bicazului. În acord cu natura și cu Dumnezeu Cel care dăruise o Țară întreagă unui suflet întreg. Sufletul curajos al Mariei, Regina României Mari.

Nu e vorba doar de emoția unui demers ci și de excelenta documentare și tonul aproape jurnalistic al unei scrieri istorice luminoase. Un Basm scris cu inima și cultura necesară unei astfel de abordări.” De menţionat, la final, că lucrarea, pe care odată ce am luat-o în mâini am citit-o pe nerăsuflate, a apărut în 2018, anul Centenarului, la Editura „Constantin Matasă” din Piatra-Neamț, editura Complexului Național Muzeal Neamț.

Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

MAI MULTE ȘTIRI

Lupii lui Calancea (CONCERT)

Sâmbătă, 15 martie, de la ora 19:00, sunteți invitați la un super concert susținut de Lupii lui Calancea, care vor fi p...

Cartea zilei de la „Nona”: Dumitru Radu Popescu – „Ivan Turbincă şi iapa troiană”

Proiect derulat începând din anul 2017 de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Premiul Naţional pen...

Meșteșuguri ale românilor de odinioară – Plutăritul. condiţiile grele ale plutăritului

Continuăm astăzi periplul prin mirifica (pentru noi, cei din mileniul trei) lume a plutăritului, meșteșug dispărut de c...
spot_img

INTERVIURI

LIVE