HomeCulturaFile de istor...

File de istorie culturală: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” – pe scurt, de la idee la jubileul de 25 de ani

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

Festivalul, care la primele două ediții a purtat numele de „Comorile Ceahlăului”, a avut ca idee de plecare tradiționala Sărbătoare a muntelui Ceahlău, celebrarea Olimpului românesc, făcându-se organizat, în perioada contemporană, începând cu anul 1969. Astfel, în prima duminică a lunii august, în 1991, a pornit la drum Festivalul care avea să onoreze cei douăzeci și doi de ani anteriori de Sărbătoare a muntelui Ceahlău.

În cadrul celor douăzeci și cinci de ediţii de până în anul 2024 (manifestarea a avut, la un moment dat, caracter bienal), au participat sute de ansambluri folclorice din ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, mii de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Coreea de Sud, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo, Columbia, Japonia şi Republica Moldova.

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, Festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov, Pângărați sau Durău.

La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.

Anul trecut, în perioada 1-4 august, întreg ţinutul Neamţ a fost cuprins din nou de farmecul folclorului şi al costumelor populare din lumea întreagă. Dansatori şi muzicieni din Serbia, Polonia, Franța și România au ținut să participle la cea de a XXV-a ediție a Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

Respectând caracterul itinerant al manifestării, instituția organizatoare a pregătit o serie de patru evenimente artistice complexe desfășurate în trei localități ale județului. Prima zi de Festival s-a desfășurat în comuna Pângărați, acolo unde au avut loc ateliere pentru copii și un program de dansuri tradiționale din Serbia, Polonia și Franța. Seara a cuprins și evoluția Ansamblului „Tekir” al comunității tătare din Techirghiol, județul Constanța.

Vineri, 2 august, gazda Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” a fost orașul Târgu Neamț. La amfiteatrul de sub Cetate, au evoluat cele patru grupuri folclorice invitate la ediția curentă (amintite anterior), spectacolul muzical coregrafic fiind completat cu evoluția apreciatei interprete a folclorului moldovenesc, Viorica Macovei, și cu programul artistic al Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. În municipiul reședință de județ, pe platoul Curții Domnești, au avut loc ultimele două seri folclorice ale ediției a XXV-a a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Două seri magice, cu două concerte extraordinare, formațiilor participante alăturându-se două nume importante din domeniul folclorului: Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău (pentru seara de sâmbătă, 3 august) și Damian Drăghici, duminică, 4 august.

Valentin ANDREI
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

MAI MULTE ȘTIRI

Credinţe şi legende populare: Moş Alexe, purtător al cheilor anului

El este o reprezentare mitică sezonieră, patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi şi sub scoarţa ...

Meşteşuguri ale românilor de odinioară: Plutăritul. Modul de legare a plutelor

Tehnica de legare a plutelor de diverse categorii prezintă un deosebit interes pentru cunoaşterea aspectelor etnografic...

Dragostea durează 8 ani (TEATRU)

Duminică, 16 martie, de la ora 19:00, sunteți invitați la piesa de teatru “Dragostea durează 8 ani”, care va fi jucată ...
spot_img

INTERVIURI

LIVE