La data de 28 februarie 2025, România marchează 92 de ani de Protecție Civilă, un pilon esențial al siguranței naționale. Pentru a marca însemnătatea acestei zile, în perioada 26.02.-04.03.2025 va fi organizată Săptămâna Protecției Civile, ce va cuprinde o serie de activități cu scopul de a reaminti măsuri și reguli de comportare specifice tipurilor de situații de urgență, dar și pentru exersarea, împreună cu pompierii salvatori, a comportamentului preventiv care salvează vieți într-o situație limită.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al Județului Neamț organizează, la nivel județean, o serie de evenimente dedicate educației și prevenției, astfel:
• în data de 26.02.2025 se va desfășura un exercițiu de alarmare publică cu tema „Miercurea Alarmelor” în toate unitățile administrativ teritoriale. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 248 mijloace de alarmare publică din județ.
Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:
• alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele: https://youtu.be/JzJ1nNQe0L8
• alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare: https://youtu.be/_sWaotGcgxI
• prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare: https://youtu.be/joKZEX0pjdo
• încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute: https://youtu.be/eXBB_9Pa_4w
• în perioada 28.02 – 04.03.2025 vor fi organizate „Zilele Porților Deschise”, în toate subunitățile ISU Neamț, prilej cu care va fi prezentată tehnica de intervenție în caz de dezastre și modul de folosire a acesteia precum și modul de comportare în cazul producerii acestora.
În data de 02.03.2025, între orele 12:00 – 18:00, în incinta Centrului Comercial Shopping City Piatra-Neamț, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
În data de 02.03.2025, între orele 12:00 – 18:00, în incinta Centrului Comercial Roman Value Center, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
În data de 02.03.2025, între orele 12:00 – 18:00, în incinta Kaufland Târgu Neamț, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
În data de 04.03.2025 la ora 09:45, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județ, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, în cadrul campaniei naționale „Nu tremur la cutremur”.
Exercițiul are ca temă „Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur”.
Această activitate, care are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment și va urmări:
• anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50 la nivelul fiecărei unități de învățământ;
• comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur;
• adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre;
• deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs) și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă;
• evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță;
• efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ.
Vă așteptăm alături de salvatorii nemțeni la activitățile de pregătire a populației unde puteți afla informații despre:
• ce înseamnă protecţia civilă,
• cum să ne comportăm pe timpul și după producerea unui cutremur,
• cum să ne comportăm când sună sirena,
• cum putem acorda primul ajutor.
Compartimentul Informare și Relații Publice