Aurel Buzilă s-a născut pe 6 martie 1924, la Şarul Domei, Suceava. Muzeograf, restaurator, publicist, a fost absolvent al Facultăţii de Istorie-Filozofie din Iaşi.
Își începe cariera didactică, pentru început în comuna natală (din 16 mai 1945 și până în 1949) și apoi în mai multe localități din județul Neamț (Dumbrava, Tarcău, Bodeștii de Jos), între anii 1950-1954. A îndeplinit pentru o vreme și funcția de director al Școlii primare din Bodeștii de Jos.
În anul 1949 Aurel Buzilă suportă domiciliu forțat în Piatra Neamț, locuind pentru mai mult timp în casa lui G. T. Kirileanu. Prin intermediul acestuia, îl va cunoaște pe preotul Constantin Matasă. La 22 noiembrie 1954 este angajat la Muzeului Arheologic din Piatra Neamț, pentru început ca restaurator, specializându-se ulterior ca muzeograf-restaurator.
Își începe ucenicia arheologică alături de Constantin Matasă, venerabilul său mentor. Astfel, îl însoțește pe acesta la numeroase cercetările de suprafață în tot cuprinsul județului.
Aurel Buzilă urmează, în anul 1957, cursurile de perfecționare pentru restauratorii din muzee la București, timp de o lună de zile, conduse de Ministerul Culturii. Pentru a-și ridica nivelul profesional și de calificare, în toamna aceluiași an, se înscrie la cursurile Facultății de Istorie-Filozofie (Secția istorie veche și arheologie) a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, parcurgând doar primul an de studii. Va întrerupe cursurile pentru o vreme, însă în anul 1965 își reia parcursul academic la fără frecvență, finalizându-și studiile în anul 1970.
A lucrat cu mari arheologi şi a restaurat piese importante aflate în posesia Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ, printre ele: „Hora de la Frumuşica”, „Vasul cu coloane”.
A realizat restaurări ale unor piese valoroase la Muzeul Naţional de Artă Bucureşti, după cutremurul din 1977, precum şi la Muzeul Peleş, în anii ’70 ai veacului al XX-lea.
Aurel Buzilă a fost autor, împreună cu Constantin Matasă, al lucrării „Muzeul Arheologic din Piatra-Neamţ. Catalog”. A fost unul dintre membrii activi ai colegiului de redacție al revistei Memoria Antiquitatis, începând cu anul 1969, anul de debut al anuarului Muzeului Arheologic din Piatra Neamț. A trecut în eternitate în 1987, la Piatra-Neamţ.
Valentin ANDREI,
Centrul pentru cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț
