Actor și director al T. T., profesor la Școala Populară
Corneliu-Dan Borcia a fost absolvent al I. A. T. C. (1966), avându-i magiştri pe George Carabin şi conf. George Rafael. Imediat după absolvire, a făcut o scurtă oprire la Teatrul din Turda, fiind apoi angajat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, unde a debutat în spectacolul Răzvan şi Vidra.
Activitatea sa artistică a cuprins peste cincizeci de roluri, memorabile rămânând cele din: Act veneţian, Tristan şi Isolda, Omul cel bun din Sîciuan, Woyzeck, Harap Alb, Zigger-Zagger, Trei surori, O noapte furtunoasă, Zât, moarte, zât!, Vicleniile lui Scapino.
Activitatea sa managerială la Teatrul Tineretului a început în luna septembrie a anului 1995, când a fost numit director al instituţiei. Perioada în care a condus destinele instituției din Piatra-Neamţ s-a întins până în august 2001.
La câteva luni de la instalarea sa ca director, Corneliu-Dan Borcia primea o scrisoare, de peste Oceanul Atlantic, de la prietenul său Andrei Șerban, regizorul care nu a uitat că T. T.- ul, locul unde a repurtat primul său mare succes – Omul cel bun din Sîciuan –, i-a fost rampă de lansare. Mesajul era destinat a fi suport moral în vremuri grele:
Dragul meu Dan, În primul rând, te felicit pentru vestea bună că ai devenit Directorul Teatrului – nu e deloc prea târziu – abia acum e momentul! M-a emoţionat, de asemenea, invitaţia de a participa la Festivalul pe care l-am iniţiat împreună – evident, timpul este prea scurt ca să pot să fiu fizic prezent printre voi – dar sper că acel chibrit pe care l-am aprins în ‘68 să inspire şi acum aceeaşi dorinţă de a comunica, aceeaşi inspiraţie şi credinţă în teatru. Deşi absent, voi fi prezent prin spirit şi vă îmbrăţişez cu toată dragostea şi speranţa în căutarea unui nou drum. Şi poate, într-o zi, voi fi prezent chiar fizic printre voi. Curaj şi baftă, Andrei Şerban – Mai 1996, Columbia University in the City of New York.
Primul succes notabil al Teatrului Tineretului condus de directorul Corneliu-Dan Borcia s-a numit Antigona, de Sofocle, spectacol regizat de Mihai Măniuțiu. Echipa îi cuprindea pe Doina Levintza (costume) și pe actorii Oana Ștefănescu (Antigona), Lelia Ciobotariu, Liviu Timuş, Radu Băiţan, Pompiliu Ştefan, Corneliu-Dan Borcia, Iura Luncaşu, Mihai Danu, Lucreţia Mandric, Afrodita Androne, Loredana Botezatu, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, Ionuţ Cucoară, Traian Grigoriu, Florin Mircea jr., Ştefan Pompiliu.
Ca director, Corneliu-Dan Borcia a realizat multe lucruri bune, unele se știu, altele nu. Din sfera primelor este și ideea novatoare aplicată structurii Festivalului de Teatru de la Piatra-Neamț. Astfel, începând cu ediţia anului 1997, manifestării teatrale i-a fost adăugat secțiunea Spațiul cultural, care, vreme de cinci ediții consecutive (până în 2001), a adus spectacole din arealul britanic, german, românesc, american, balcanic. Ținta era ca Festivalul să-şi onoreze cât mai bine caracterul internaţional, printr-o contribuţie sporită la cunoaşterea mai profundă şi mai coerentă a altor spaţii culturale.
Despre perioada de manageriat a lui Corneliu-Dan Borcia, s-au spus multe vorbe frumoase, fiindu-i astfel apreciată munca depusă și pe frontul din spatele scenei. Criticul de teatru Doru Mareș exprima ideea că „în 2001, când a părăsit conducerea teatrului, Corneliu-Dan Borcia îşi adusese trupa până la statutul aproape unanim acceptat de cel mai bun teatru din România. Nu trebuie uitată nici aura de legendă care înconjoară Teatrul Tineretului încă din anii ’60, act irepetabil.”
Fire altruistă, Corneliu-Dan Borcia a căutat să împărtășească din experiența sa artistică şi celor care făceau primii pași în arta teatrală, la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț. Nu puțini sunt cei care și astăzi rememorează cu drag clipe petrecute la orele de curs alături de actorul cu o experiență de scenă bogată.
Iniţiator, în anul 2005, al proiectului de teatru independent „Teatru Pi Buni”, a scos pentru public o serie de spectacole care au fost prezente și în programul edițiilor Festivalului de teatru de la Piatra-Neamț: Junghiuri, de Bob Jude Ferante, şi Chat, de Ştefan Caraman.
A fost distins cu Premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic, în cadrul Galei UNITER din anul 2000.
Actor complet, Corneliu-Dan Borcia a făcut şi film. A jucat în Fiul Munţilor (regia, Gheorghe Naghi), Poliţa în alb (regia, Mircea Gândilă), Mai presus de orice (regia, Dan Piţa), Dumbrava minunată (regia, Gheorghe Naghi).
După pensionare, a colaborat cu teatre din Bucureşti, în special cu Teatrul Nottara, în 2011 participând cu spectacolul Aniversarea (regia, Vlad Massaci) la turneul acestui teatru de la Londra.
Despre omul de o rară probitate și înzestrat cu simțiri generoase care a fost Corneliu-Dan Borcia, au vorbit și actrițele Anamaria Marinca și Laura Vasiliu.
„Am petrecut o perioadă minunată la Piatra-Neamț, sub direcția prietenului meu, regretatul actor Corneliu-Dan Borcia. Am venit pentru el, care m-a văzut la Gala Tânărului Actor «Hop» de la Mangalia, unde am luat un premiu în anul 2000 și m-a invitat la concurs. Au fost niște ani plini de roluri principale. Cu toții am fost foarte norocoși în perioada respectivă, pentru că aveam un director care se ocupa de actori, iubea actorii și iubea teatrul și am avut ocazia să lucrăm cu regizori tineri. Cu domnul Borcia am jucat în «Votați… Escu». El era tot timpul cu noi și eram prieteni. Îi spuneam «Bobo», ne lăsa să-l tutuim. Era un prieten drag, foarte drag, apropiat și, după anii mei de teatru petrecuți la Piatra-Neamț, am păstrat legătură. A fost o persoană foarte importantă în viața mea.” (Anamaria Marinca)
„Eu cred că datorită domnului Borcia am făcut până la urmă teatru. Era o minunăție de om. Alergam spre cursurile domniei sale (de la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, n.a.), era ca un bunic blajin și drăgăstos și, oricât am fi greșit, ne ierta și se amuza și el cu noi. Era perfect. Era foarte instruit, foarte deștept, citit, jucase foarte mult și ne-a inoculat cumva și nouă dragostea de a lectura dramaturgie. Am fost chiar pregătită când am dat examen la Academia de Teatru și Film.” (Laura Vasiliu)
În decembrie 2017, Primăria municipiului Piatra-Neamţ i-a acordat, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare. Un gest care a venit prea târziu pentru Corneliu-Dan Borcia. O distincţie pe care o poate aprecia doar familia artistului.
Corneliu-Dan Borcia a fost, cu siguranță, o persoană pe deplin împlinită. Viața sa din lumea teatrului a fost una frumoasă și pentru că în plan personal a reușit să-și construiască o familie care să-l susțină și pe care să o bucure. Fiica sa, jurnalista Catrinel Cojocaru, la rândul său astăzi un om împlinit, face referire la Corneliu-Dan Borcia bunicul, așa cum foarte puțini l-au cunoscut. „Într-un colț de Rai, cu siguranță că acum veghează asupra celor dragi – și nu au fost deloc puțini: actori, regizori, jurnaliști, colegi din multe teatre, prieteni, oameni pe care i-a iubit din tot sufletul! Dar mai ales asupra celor două nepoate care, de când au venit în Lumea asta, au ocupat o mare parte din inima lui! Și, fără îndoială, pentru ele rămâne Îngerul lor păzitor! Lumină veșnică!” Pentru tot ce a făcut și a însemnat pentru arta și cultura locului, Corneliu-Dan Borcia rămâne mereu viu în memoria celor care l-au văzut evoluând pe scenă şi pe platourile de filmare.
Valentin ANDREI
(Sursă: Violeta Simina Moșu și Valentin Andrei – „Festivalul de Teatru Piatra-Neamț (1969-2019). Pagini de istorie culturală”, Editura Nona, Piatra-Neamț, 2021)

