HomeCulturaZiua Păcăleli...

Ziua Păcălelilor la români

Astăzi e întâi aprilie. Socotim că ar fi interesant de aflat originea acestei sărbători intrată între timp în tradiţie românească.

În primul rând, ar fi de spus că 1 aprilie nu este specifică poporului român. Ea a fost importată pe la mijlocul secolului al XIX-lea din Franţa, fiind adusă de aşa numiţii în epocă „bonjourişti”, după moda limbii franceze vorbită din ce în ce mai mult în Principatele române.

Din lucrarea „Timpul sacru – Sărbătorile de altădată”, scrisă de Marcel Lutic, preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, aflăm că „francezii obişnuiau ca la această dată să-şi facă unii altora numeroase şi diverse farse, numite şi «Poison d’Avril» – Peştele de aprilie.

Denumire legată de faptul că începutul lunii aprilie coincidea cu debutul sezonului de pescuit.” Vreme în care, în general, farsele care se făceau – e vorba de secolele XVI – XVII – erau legate de prinderea de spatele oamenilor a unor peşti morţi. Aceştia umblând, spre amuzamentul populaţiei, fără a şti ce poartă în cârcă.

Din aceeaşi lucrare a ieşeanului Marcel Lutic mai desprindem şi o cugetare interesantă, datând din 1873, a prozatorului Nicu Gane, cel care a fost parte activă a cercului Junimiştilor: „aşa numita civilizaţie modernă a şters cu buretele comorile de înţelepciuni şi tradiţiuni strămoşeşti şi n-a găsit altceva mai bun de pus în loc decât minciunile de la 1 aprilie, care şi acestea, din cauza necontenitei îndulciri a moravurilor noastre, au ajuns a se practica în toate zilele anului.”

Dacă ar fi să facem o apropiere a zilei păcălelilor cu românii din vechime l-am găsi pe Păcală, eroul atât de invocat în popor, cel pus mereu pe farse și care aduna în plasa glumelor sale pe cei care dădeau dovadă de infatuare, lăudăroșenie, răutate – metehne ale ființei umane.

Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

MAI MULTE ȘTIRI

Poliția Locală cu efective sporite de sărbători

Polițiștii locali de ordine publică precum și cei ai Serviciului Siguranț Rutieră vor acționa cu efective sporite atât ...

Din cultura și tradițiile populare românești: Joia Mare

În vechime, ziua de joi era serbată în fiecare săptămână ca o zi de duminică, la romani joia fiind închinată lui Jupite...

Figuri marcante: Mariana Papară, dedicare totală pe altarul artei plastice

Mariana Papară, prin talentul și prin munca susținută, prin dăruirea sa pe altarul artei, a ajuns să fie un artist plas...
spot_img

INTERVIURI

LIVE