Odată ieșit din Colloseum, călătorului i se oferă prilejul de a intra în atmosfera Romei antice. Într-un areal vast sunt expuse, în aer liber, o multitudine de vestigii ale antichității – de la drumuri pavate cu pietre care vin din istorie, la fragmente de coloane, trepte, până la clădiri care erau destinate întâlnirilor forurilor conducătoare, ori lăcașuri de rugăciune. Străbătând întreaga zonă-muzeu, turistul descoperă trei mari subzone: Forul Roman, Colina Capitolină și Colina Palatină.
Forul roman
Se știe, Roma este metropola așezată pe șapte coline. Între două dintre acestea, Colina Palatină și Colina Capitolină, a existat o mlaștină. Drenată, după ce etruscii au amenajat un sistem complex de canalizare, această zonă a devenit, pentru câteva veacuri, centrul vieții politice, Forul roman, loc de unde era coordonat întregul Imperiu Roman.
Spațiul în care au avut loc dezbateri, alegeri, procesiuni ori marșuri triumfale, în primele secole după Hristos, a devenit în Evul Mediu o pășune, pentru că, odată cu decăderea imperiului, tot ce s-a putut fura a dispărut, așternându-se, în loc, praful istoriei. Săpăturile arheologie începute în secolul XIX au scos la iveală, sub un strat de 15 metri, măreția pierdută a Forului.
Se pot face acum plimbări pe Via Sacra și se pot admira Arcul lui Titus, Arcul lui Augustus, Arcul lui Septimius Severus, arcuri de triumf înălțate după repurtarea a mari victorii militare.
La baza Colinei Capitoline poate fi găsit Templul lui Vespasian sau Templul Aedes Saturni, acesta din urmă fiind ridicat în cinstea zeului Saturn, spațiu în care se desfășurau celebrele Saturnalii, dar și locul în care se găsea Trezoreria imperiului.
Colina Capitolină
I se mai spune și Campidoglio. Este cea mai mică colină, dar cea mai importantă, fiind denumită în antichitate și caput mundi, capitala lumii. Aici se afla centrul religios și politic al Romei. Aici s-a ridicat Templul Jupiter Optimus Maximus Capitolinus, unul dintre cele mai importante temple romane, dedicat triadei formate din Jupiter, cel mai mare dintre zei, Iunona, soția sa, și fiica lor, Minerva.
În apropiere există Biserica Santa Maria in Aracoeli (aracoeli = altarul din cer).
Colina Palatină
Este acum un imens parc arheologic, zonele unde numeroasele vestigii se află în adormire fiind armonios alternate cu spații verzi, adevărate grădini în care am găsit lămâi și portocali încărcați de fructe, păsări întrecându-se în triluri.
Grădina care ne-a fermecat a fost Orti Farnesiani, cea amenajată în jurul unei vile construite în veacul al XVI-lea, ca reședință de vară a cardinalului Alessandro Farnese. În această ambianță, turistul se plimbă căutând să descopere celebrul Circus Maximus, acolounde aveau loc celebrele întreceri ale carelor trase de cai.
Turist de serviciu: Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț
(material apărut în revista COOLT NEAMȚ,
postat și pe www.cooltneamt.ro)





