HomeComunicateRedeschiderea...

Redeschiderea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș”

Complexul Muzeal Național Neamț anunță vernisajul expoziției permanente din cadrul Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț care va avea loc joi, 17 aprilie 2025, ora 11.00, la sediul muzeului din str. Calistrat Hogaș nr.1.

Grație finalizării de către Consiliul Județean Neamț a proiectului „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului Memorial ,,Calistrat Hogaș”,cod SMIS 116528,finanțat prin REGIO Programul Operațional Regional Nord-Est 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1., 

Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” va serba 178 de ani de la nașterea scriitorului Calistrat Hogaș propunând o formulă expozițională îmbunătățită, care, în urma eforturilor susținute de conservare a patrimoniului și de restaurare și amenajare a singurului muzeu dedicat acestui scriitor și-a dorit să aducă în atenția publicului vizitator o imagine cît mai fidelă a unicei construcții din Piatra-Neamț care mai păstreză aproape intactă arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârșitul secolului XIX.

Tecucean prin naștere, Calistrat Hogaș devine nemțean din luna septembrie a anului 1869, moment în care, în urma unui concurs, devine profesor la noul gimnaziu din Piatra-Neamț. Sufletește, se leagă de aceste locuri după ce-i declară Elenei Gheorghiu, fiica protopopului acestei urbe ,,Să știi, duduie, că viitorul meu îl depun în mâinile matale”, iar la 17 ianuarie 1871 se căsătoresc.

După o viață și carieră presărate deopotrivă cu împliniri și tristeți, cuconul Calistrat trece la veșnicie în Roman, nu înainte de a cere ferm să fie adus în orașul în care și-a avut ,,comandamentul” literar și ochii bucurați de priveliști nemărginite.

Singurul membru al familiei care a rămas în acest oraș să ducă povestea neobositului călător mai departe, a fost fiica sa, Sidonia Hogaș, care, în amintirea părintelui ei a scris volumul de memorii intitulat ,,Tataia”.

După ce a deschis o încăpere spre vizitare în 1939, în amintirea tatălui, ca un ultim omagiu adus acestuia, Sidonia donează întreaga proprietate statului, cu clauze clare de a nu se interveni în aspectul imobilului, spre a fi pusă în valoare ca muzeu.

Patrimoniul memorial este destul de bogat deoarece a existat în trecut fericita posibilitate de a se achiziționa în mod direct de la domnișoara Sidonia peste 300 de obiecte, printre care manuscrisele operei sale, patrimoniu documentar și fotografic, dar și obiecte personale, precum celebra pelerină, pălării, un superb revolver Lefaucheux și multe altele, pe care urmează să le descopere publicul vizitator.

Grupat tematic, patrimoniul expus devine o mărturie a unui mod de trai elegant și mult mai avansat decât și-au închipuit admiratorii acestui scriitor.

De-a lungul celor aproape șase decenii de existență, acest obiectiv muzeul și-a câștigat onorabil faima prin prisma personalității deosebite a scriitorului Calistrat Hogaș, a patrimoniului autentic, a manifestărilor culturale de calitate și a celor care au păstorit cu dedicare destinul acestui muzeu. Deschiderea va avea loc în prezența autorităților laice și religioase județene și locale.

Mulțumită faptului că de-a lungul timpului Calistrat Hogaș a fost profesor și ulterior și director al viitorului Colegiu Național “Petru Rareș”, o echipă de elevi, coordonată de prof. dr. Dorina-Luminița Drexler, în colaborare cu actorul Teatrului Tineretului, Andrei Merchea Zapotoțki va aduce un omagiu renumitului dascăl prin prezentarea scurtmetrajul artistic „Tataia”, conceput pe baza cărții fiicei scriitorului. Vă așteptăm la muzeu!

COMUNICAT DE PRESĂ – Complexul Muzeal Național Neamț

MAI MULTE ȘTIRI

Poliția Locală cu efective sporite de sărbători

Polițiștii locali de ordine publică precum și cei ai Serviciului Siguranț Rutieră vor acționa cu efective sporite atât ...

Din cultura și tradițiile populare românești: Joia Mare

În vechime, ziua de joi era serbată în fiecare săptămână ca o zi de duminică, la romani joia fiind închinată lui Jupite...

Figuri marcante: Mariana Papară, dedicare totală pe altarul artei plastice

Mariana Papară, prin talentul și prin munca susținută, prin dăruirea sa pe altarul artei, a ajuns să fie un artist plas...
spot_img

INTERVIURI

LIVE