Sub titlul incitant „Rătăciri”, prin Editura Nona, Mihai Coșerariu propune cititorilor săi, pentru anul 2023, al nouălea volum de poezii. Lansarea acestuia a avut loc la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț pe 15 iunie 2023. Evenimentul în sine marca împlinirea a 134 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Invitații lansării de carte au fost:
Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, poetul Gheorghe Filip, din Miercurea Ciuc, Vasile Checheriță, poet, președintele ANCMRRMAI, Filiala Neamț si nu în ultimul rând, prof. drd. Elena Preda.
Cele o sută de texte poetice în concepția poetului reprezintă o împletitură de sentimente și trăiri firești ale poporului român. El este poetul care are întrebări și frământări obișnuite pe care le transpune în versuri, bucurându-se de fiecare clipă a vieții lăsând în urma sa lumină, creație și iubire în toate formele ei.
În prefața volumului, Ionel Șimota afirmă: „Aici Mihai Coșerariu vine cu o poezie plină de vigoare pământească, pentru că el este un poet al pământului, ancorată în sentimente și trăiri firești ce pornesc dintr-o sevă a nașterii sale, purtată de o voce unică în peisajul literar românesc.
Vocea lui este strigătul părinților zămisliți din părinți, o voce a neamului din care își trage seva și pe care îl moștenește genetic. El cunoaște deopotrivă suferințele și bucuriile acestui popor în care este puternic ancorat ca într-o horă a veșniciei.
Sentimentul iubirii, în multiplele lui forme, este metamorfozat în versuri autentice, inconfundabile și pline de sens. Poezia creează ecouri asemenea chemărilor din munți ale strămoșilor de odinioară. Pe Marius Coșerariu îl găsești, mai curând, în iubirile și dorurile curate ale țăranului român, el poartă acea puritate în suflet ca pe un stindard, pe care adesea și-o împlinește prin încântări și cântări ce vor rămâne cu siguranță în conștiința literaturii.
El este poetul care muncește, scrie și cântă, într-un echilibru perfect, fără a se impune neparat, ci mai lunecând prin această lume. Are întrebări și frământări obișnuite pe care și le transformă în vers la fel de curate precum izvoarele ce-i străjuiesc existența în spațiul în care viețuiește.
L-aș numi pe Marius Coșerariu unul dintre autorii de poezie care își poartă numele în mod cinstit prin tot ce făurește de-a lungul existenței sale. El nu se tânguie, ci se bucură de o verticalitate mai rar întâlnită în zilele noastre la autorii de literatură.
Dorințele lui sunt acele porniri firești, precum ale oricărui creator, de a rămâne vizibil și de a contribui cu talentul său înnăscut la facerea poeziei. Forța sa creatoare este și va rămâne cât se poate de autentică în timp, aflându-se într-o strânsă și pură legătură cu Dumnezeu.”
Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

