HomeCulturaPersonalităţi...

Personalităţi marcante ale pedagogiei nemţene: Eugenia Popovici

În istoria pedagogiei nemţene au existat personalităţi care au marcat acest domeniu, luminând calea spre cunoaştere a câtorva generaţii de şcolari, elevi, liceeni. Centru pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi-a făcut datoria de onoare de a scoate din anonimat şi de a reda memoriei publice o serie de oameni care au trudit o viaţă la catedră: Constantin Borş, Paul Vasiliu, Ion Luca, Constantin Romanescu, Vladimir Laşcu.

O astfel de personalitate a pedagogiei nemţene a fost şi Eugenia Popovici, o viaţă întreagă profesoară de limba şi literatura română, de numele ei fiind legată prima parte a istoriei actualului Colegiu Naţional „Calistrat Hogaş”.

Eugenia Popovici s-a născut în ziua de 8/21 iunie 1884, la Râmnicu-Sărat.

A absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti, după care s-a stabilit la Piatra-Neamţ (1910), unde a înfiinţat, cu Natalia Focşa, Şcoala Secundară Particulară de Fete „Eugenia Popovici şi Valentina Focşa” (1911).

Numită directoare, în 1919, i se încredinţează sarcina de a organiza Şcoala Normală de Fete, pe care o va conduce până în 1921, când revine la conducerea şcolii secundare particulare, pe care, cu sprijinul lui P. P. Negulescu şi I. Petrovici, o transformă în liceu de stat (1923), instituţie ce-i va purta numele (azi, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”) şi unde a rămas directoare până la pensie (1944).

În acest timp, s-a construit localul. După moartea soţului (1949), pleacă în Olanda, la fiul său, George Popovici, inginer-diplomat la Haga. Colaborări în presa vremii: „Avântul”; „Biruinţa”; „Reformatorul”; „Preocupări didactice”. S-a stins din viaţă în ziua de 15 octombrie 1965, la Haga, în Olanda.

Valentin ANDREI,
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț
Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, editurile „Crigarux” şi „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamţ, 2014

MAI MULTE ȘTIRI

Mihai Merticaru și sonetele sale

Poetul nemțean Mihai Merticaru este recunoscut de confrați drept „un devotat al sonetului, pe care îl consideră ca fiin...

Periplu prin istoria Vacanţelor Muzicale (I)

Se cântă la mănăstire şi fără acord politic Demarăm astăzi un periplu printre amintirile unora dintre organizatorii ...

Locuință improvizată în mijlocul pădurii

O adevărată cazemată, aparținând unei persoane fără adăpost, a fost desființată, cu sprijinul lucrătorilor Publiserv, j...
spot_img

INTERVIURI

LIVE